TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

Saved records

Record 1 1990-01-01

English

Subject field(s)
  • Tourism
  • Economics
Key term(s)
  • high yield market

French

Domaine(s)
  • Tourisme
  • Économique
OBS

Source(s) : Lexique de la terminologie d'ISTC [Industrie, Sciences et Technologie Canada] - Tourisme (Avril 1993).

Spanish

Delete saved record 1

Record 2 2006-03-20

English

Subject field(s)
  • Pastries (Cooking)
CONT

Apple dowdy is an American version of the cobbler - fruit baked under a layer of scone dough.

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie (Art culinaire)
OBS

pouding : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

Spanish

Delete saved record 2

Record 3 1986-01-18

English

Subject field(s)
  • Pricing (Road Transport)
OBS

Rens. Gazette officielle du Québec

French

Domaine(s)
  • Tarification (Transport routier)
OBS

(transports) 119gp/22.6.73

Spanish

Delete saved record 3

Record 4 1988-08-23

English

Subject field(s)
  • Meetings
OBS

Information obtained from the University of Saskatchewan (1984).

French

Domaine(s)
  • Réunions

Spanish

Delete saved record 4

Record 5 2012-10-01

English

Subject field(s)
  • Computer Programs and Programming
DEF

An instruction that is inserted in a set of instructions, but is not intended for execution.

OBS

dummy instruction: term and definition standardized by ISO; officially approved by the Government EDP (Electronic Data Processing) Standards Committee (GESC).

Key term(s)
  • constant instruction
  • no-op instruction

French

Domaine(s)
  • Programmes et programmation (Informatique)
DEF

Instruction insérée dans une suite d'instructions, mais qui n'est pas destinée à être exécutée.

OBS

instruction fictive : terme et définition normalisés par l'ISO; uniformisés par le Comité des normes gouvernementales en informatique (CNGI).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Programas y programación (Informática)
DEF

Se trata de una dirección o instrucción artificial incorporada en una serie de instrucciones con el único propósito de dar satisfacción a ciertas condiciones prescritas sin afectar la operación en sí misma.

Delete saved record 5

Record 6 2013-07-09

English

Subject field(s)
  • Mechanical Components
  • Wind Energy
DEF

[A wind turbine system that] operates the blade pitch change mechanism and the parking brake.

French

Domaine(s)
  • Composants mécaniques
  • Énergie éolienne
DEF

Système qui commande le mécanisme de pas de pale et le frein de stationnement d'une éolienne.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Componentes mecánicos
  • Energía eólica
Delete saved record 6

Record 7 2015-12-15

English

Subject field(s)
  • Legal Documents
  • Banking
DEF

An authorization, in narrative form, to vote.

OBS

proxy: term and definition standardized by the International Organization for Standardization (ISO) in 1993.

French

Domaine(s)
  • Documents juridiques
  • Banque
DEF

Autorisation de vote sous forme narrative.

OBS

pouvoir : terme et définition normalisés par l'Organisation internationale de normalisation (ISO) en 1993.

Spanish

Delete saved record 7

Record 8 2003-11-28

English

Subject field(s)
  • International Bodies and Committees
  • Committees and Boards (Admin.)

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités internationaux
  • Comités et commissions (Admin.)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Organismos y comités internacionales
  • Comités y juntas (Admón.)
Delete saved record 8

Record 9 2011-12-14

English

Subject field(s)
  • Freezing and Refrigerating
  • Cheese and Dairy Products
CONT

A quick-frozen food is commonly defined as one that has been cooled from a temperature of 0°C to -5°C or lower, in a period of not more than 2 hours, and then cooled to -18°C.

OBS

quick freezing (deep freezing): Freezing of a food or other commodity at a rapid rate of temperature reduction to produce a desired crystalline structure in the frozen product.

French

Domaine(s)
  • Congélation, surgélation et réfrigération
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Se dit d'un produit alimentaire congelé assez rapidement pour franchir en un temps assez court la zone de température (généralement 0 à -5 °C) où se forment de gros cristaux de glace, et maintenu ensuite à une température inférieure à -18 °C.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Congelación y refrigeración
  • Productos lácteos
DEF

[Dícese del] producto que ha sido sometido a un proceso adecuado de congelación denominado "congelación rápida" o "ultracongelación", que permite rebasar tan rápidamente como sea necesario en función de la naturaleza del producto la zona de máxima cristalización.

CONT

La temperatura de los alimentos ultracongelados deberá ser estable y mantenerse en todas las partes del producto a -18°C o menos, salvo fluctuaciones en el transporte de +3°C como máximo durante breves períodos de tiempo.

OBS

Las materias primas utilizadas para la elaboración de alimentos ultracongelados deberán ser de calidad sanitaria y comercial adecuadas y presentar, en su caso, el grado necesario de frescura. [...]. La denominación de venta deberá ser completada con las menciones ultracongelado o congelado rápidamente [...]

Delete saved record 9

Record 10 1995-07-05

English

Subject field(s)
  • Labour Relations

French

Domaine(s)
  • Relations du travail
OBS

Source(s) : Lexique Relations de travail.

Spanish

Delete saved record 10

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: